Ikram el Khatib

Ikram GAC
Ramadan Kareem

Meet our collague Ikram, die naast haar rol als salesmanager zakelijke dienstverlening, gelukkig getrouwd is en de trotse moeder is van twee prachtige kinderen. Binnen haar gezin hechten ze veel waarde aan het geloof en tijdens de Ramadan zijn ze samen actief betrokken bij de islamitische tradities. De Ramadan biedt een mooie gelegenheid om verbinding in kader van diversiteit te versterken en meer te leren over de gebruiken en betekenis ervan. Met deze gedachte interviewde onze collega Rachel, Ikram die het ontzettend leuk vindt om haar persoonlijke ervaringen te delen en te inspireren.

Wat betekent de Ramadan voor Ikram persoonlijk?

Veel mensen denken dat de Ramadan niet meer is dan het niet eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang, maar het is zoveel meer dan dat. Door haar Marokkaanse roots is Ikram al van jongs af aan opgevoed met de Ramadan en als jong meisje vond ze dit fantastisch. Voor haar persoonlijk een maand vol met bezinning, (zelf)reflectie en spiritualiteit. Waarbinnen ze nog dichterbij zowel haar geloof als zichzelf komt te staan. Het vasten inspireert Ikram om doelen te stelen, haar focus ligt veel meer op haar gevoel en omgeving. Daarnaast spendeert ze veel meer tijd met de mensen die ze liefheeft en speelt liefdadigheid een belangrijke rol.

 

Ook haar eigen kinderen beschrijven de Ramadan als de gezelligste maand van het jaar. Als gezin worden ze even minder opgeslokt door de dagelijkse sleur en spenderen ze veel tijd samen. Voor haar kinderen voelt het absoluut niet als “moeten” om deel te nemen. Mooi om te zien dat zij zich in de huidige tijd op hun eigen manier verder kunnen verdiepen in het geloof. Zo zijn er vandaag de dag vele boeken beschikbaar, kunnen ze lezingen online bijwonen en is er zelfs een podcast.

Hoe ziet haar (werk)dag eruit tijdens de Ramadan?

Ikram start de dag samen met haar gezin tijdens een voedzaam ontbijt. Dat gezamenlijke opstarten is een belangrijk aspect, al komt het echt wel eens voor dat één gezinslid nog half slapend aan tafel zit. Niet gek het is vroeg en donker buiten. Na het ontbijt volgt het ochtendgebed en begint Ikram aan haar werkdag. Even terug om te rusten werkt voor haar helaas niet. Op de dag van dit interview zat ze al om kwart voor 5 achter haar laptop, druk in de weer met het opschonen van haar mailbox. Er zijn gelukkig genoeg werkzaamheden van administratieve aard waarvoor direct contact niet noodzakelijk is.

Als de rest van Nederland langzaam ontwaakt, springt Ikram onder douche en gaat ze verder met haar werkdag. Het is gedurende de werkdag soms best lastig om de balans te bewaken, pauze momenten gaan doorgaans toch vaak samen met eten en/of drinken. Ze probeert de lunchpauze te vervangen voor een wandeling.

 

Aan het einde van de werkdag is het tijd om de maaltijd samen met het gezin voor te bereiden. Om daarna het vasten te verbreken, door het eten van een dadel en wat te drinken. Voor Ikram staat er sowieso een glaasje Jus d’orange op het menu, haar guilty pleasure. De Iftar wordt vervolgd met een goed gevulde maaltijdsoep, heerlijke hapjes, gestoomde groentes en heerlijke salades.

Hoe ervaart ze de balans tussen haar werk en de Ramadan?

De balans tussen werkverplichtingen en het vieren van de Ramadan ervaart Ikram als zeer positief, mede dankzij de flexibiliteit die GAC biedt. In de tijdsgeest van vandaag vindt ze het fijn dat ze niet is gebonden aan vaste werktijden en de traditionele 9-tot -5 mentaliteit. Hierdoor krijgt ze de vrijheid om haar werkdag op een flexibele manier in te delen. Ook haar collega’s zijn zeer respectvol, tonen begrip en vinden het leuk zich verder te verdiepen in de Ramadan. Onlangs werd ze ook blij verrast door een prospect, die haar i.v.m. de Ramadan dit keer geen koffie of thee aanbood.

 

Ze moet wel oppassen, dat ze niet te veel opgeslokt raakt door haar werk en hierdoor de pauzes vergeet. Dit gevaar ligt op de loer, maar ze beseft zich dat juist in deze periode een wandeling of een korte pauze nodig is om even te resetten en haar energielevel op peil te houden.

Zijn er tradities of rituelen die ze graag zou willen delen?

Zeker, de Ramadan omvat dus meer dan het niet eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Een belangrijk onderdeel is de nadruk op liefdadigheid en het tonen van dankbaarheid. Vooral aan degene die het wat moeilijker hebben. Door liefdadigheid te tonen, versterken we de samenleving en voelen we ons meer met elkaar verbonden, waar we ook zijn.

 

Een bijzonder aspect van de Ramadan is de gezamenlijke iftar, de maaltijd waarmee het vasten wordt verbroken bij zonsondergang. Het mooie is dat het mensen over de hele wereld samenbrengt, ongeacht waar je bent. Of je nu in Nederland, Veenendaal, Londen of Spanje bent mocht je ergens zijn waar een iftar plaatsvindt ben je van harte welkom om aan te schuiven! Dit symboliseert de eenheid en verbondenheid die Ramadan bevordert, ongeacht afkomst, cultuur of locatie.

Wat zijn de meest waardevolle lessen die ze heeft geleerd?

Een van de meest waardevolle lessen die Ikram heeft geleerd door te vasten, is dat discipline en geduld nodig zijn om deze periode succesvol door te komen. Vaak hoort ze mensen zeggen: “Ik kan dat echt niet, als ik ’s ochtends niet goed opstart en ik word heel flauw zonder boterham.” Het vereist een mentale instelling die vergelijkbaar is met die van een topsporter die een bepaald doel voor ogen heeft. Het gaat allemaal om de mindset.

Tijdens het vasten word je gedwongen om je mogelijk gehaaste of opgejaagde mentaliteit te heroverwegen. Het dwingt je om niet direct een oordeel te vellen over anderen, maar juist te beseffen dat hun perceptie anders kan zijn dan die van jou. Dit vraagt om geduld niet alleen thuis maar ook op het werk en te accepteren dat mensen verschillende standpunten kunnen nastreven. De Ramadan brengt Ikram terug naar de kern van wie ze is en biedt haar de kans om zichzelf opnieuw uit te vinden en het jaar met een frisse start in te gaan. Het fungeert eigenlijk als een soort reset voor zowel haar persoonlijke als professionele groei.

Inmiddels al even onderweg, hoe zijn haar ervaringen tot nu toe?

Ikram’s ervaring tot nu toe is positief. Het vergt even aanpassing om je ritme te veranderen, maar dat went snel. Het vasten kan ze goed combineren met haar werk en dagelijkse routine, ze voelt zich momenteel zowel mentaal als spiritueel in balans. Een van de mooiste aspecten van de Ramadan is het gevoel van saamhorigheid en verbinding. Het brengt haar samen met haar familie en creëert een gevoel van eenheid. Waarbij de focus niet ligt op wat ze niet kan, maar juist op het genieten van elkaars gezelschap.

Zijn er nog gedachten die niet zijn besproken, maar ze graag zou willen delen?

Ja, Ikram wil graag delen dat mochten onze collega’s of klanten vragen hebben over de Ramadan ze zeker niet hoeven te schromen deze gewoon te stellen. Daarnaast is het echt geen enkel probleem als anderen eten of drinken in haar bijzijn, dus collega’s hiervoor hoeven jullie echt geen sorry meer te zeggen!

Het einde van de Ramadan wordt vaak gevierd met het Suikerfeest. Een mooie gelegenheid om samen te komen met dierbaren, te genieten van elkaars gezelschap en cadeautjes voor de kinderen uit te wisselen. Het is een feestelijke dag voor moslims, vergelijkbaar met bijvoorbeeld kerst. Er worden vaak mooie nieuwe outfits aangeschaft. Echter draait het ook op deze dag niet alleen om het eten en snoep, maar juist om de verbondenheid om samen te komen.

Neem contact op

Jouw verhaal hier?
Karlijn Klemans
Corporate Recruiter
E-mail mij